Verwijlintresten bij laattijdige betaling overheidsopdrachten blijven stijgen

Sinds 1 oktober 2023 bedraagt de rentevoet van de verwijlintresten bij laattijdige betaling van overheidsopdrachten (zowel werken, leveringen als diensten) voor de zogenaamde 'oudste' opdrachten 6,25%. Ook de verwijlintresten voor jongere opdrachten is gestegen.

De rentevoet van overheidsopdrachten gegund vóór 8 augustus 2002 en aangekondigd vanaf 1 januari 1981 werd op 1 juni nog opgetrokken van 5,25% naar 5,50%. In augustus steegt de rentevoet verder naar 5,75% en in september werd de kaap van 6% gerond. Ter verduidelijking: in juli vorig jaar bedroeg de rentevoet met 1,75% nog geen derde van wat hij nu is.

Ook de verwijlintrestvoet voor overheidsopdrachten gesloten vanaf 16 maart 2013 is gestegen. Vandaag staat die op 12% tegenover 10,5% in juni.

Wanneer is de overheid verwijlintresten verschuldigd?

De overheid is verwijlintresten verschuldigd wanneer een overheidsopdracht niet tijdig betaald wordt. Het bedrag komt bovenop het verschuldigde bedrag van de prestaties.

De toe te passen rentevoet hangt af van de datum waarop het contract werd aangegaan. De federale overheid hanteert hiervoor een tabel waarin een onderscheid wordt gemaakt tussen 'Opdrachten gesloten vanaf 16 maart 2013', 'Opdrachten gegund tussen 8 augustus 2002 en 15 maart 2013' en 'Opdrachten gegund voor 8 augustus 2002'.



Kmo's zijn pessimistisch over hun rendabiliteit en het stijgende aantal laattijdige betalingen. Dat blijkt uit de kmo-barometer van ondernemersorganisatie Unizo.

Op 14 november bereikte de Vlaamse regering een akkoord omtrent de nieuwe stikstofnormen. De regels hebben nogal wat gevolgen voor de landbouw, maar ook voor bedrijven.

Een paar keer per jaar de inventaris opmaken? Het is een tijdrovende en foutgevoelige bezigheid waaraan u jammer genoeg niet kunt ontsnappen. Gelukkig kan het wél sneller en juister. Software doet namelijk het lastige tel- en rekenwerk in uw plaats. Dankzij geautomatiseerd voorraadbeheer beschikt u steeds over recente inventariscijfers. Hoe het precies werkt, leggen we uit in dit artikel.

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]