Cyberveiligheid binnen de kmo: zo beschermt u uw onderneming

Eén op vier kmo’s kreeg de voorbije twaalf maanden te maken met cybercriminaliteit. Dat blijkt uit een bevraging van Allianz. Hoe beschermt u zich tegen hacking, phishing en digitale chantage?

Een vals gevoel van veiligheid

Ondanks de duidelijke cijfers denken de meeste kmo-ondernemers dat ze gespaard zullen blijven van cybercriminaliteit als gevolg van hun beperkte omvang. Een vals gevoel van veiligheid, uiteraard, want ook kleine kmo’s worden geviseerd door hackers.

Om zich te beschermen tegen cyberaanvallen gebruiken de meeste ondernemingen vandaag sterke wachtwoorden, een virusscanner en geëncrypteerde digitale bestanden waar bovendien regelmatig een back-up van wordt gemaakt. Dat zijn allemaal prima maatregelen om cybercriminelen buiten te houden, maar ze volstaan niet.

Informeer uw medewerkers over cyberveiligheid

Een krachtige cyberbeveiliging is namelijk afhankelijk van hoe medewerkers met mails, data en het internet omgaan. En daar wringt het schoentje: heel wat kmo’s vergeten de menselijke factor in cybercriminaliteit. Eén verkeerde klik en een heel netwerk kan platliggen of vertrouwelijke data kan in de verkeerde handen terechtkomen.

Stel een cybersecurityplan op

En dus moet de eerste opdracht in elke onderneming die cybercriminaliteit serieus neemt, zijn: sensibiliseer en informeer uw mensen! Nog te veel zaakvoerders denken dat hun medewerkers vanzelf wel weten wat wel en geen veilig gedrag is online, maar dat blijkt niet te kloppen. Installeer daarom een aantal veiligheidsprotocollen die alle medewerkers moeten volgen, en herhaal deze ook regelmatig.

Overheidssteun voor investeringen in cybersecurity

De overheid voorziet op een aantal manieren financiële steun aan bedrijven die willen investeren in cyberveiligheid.

1.    Kmo-portefeuille voor advies en opleiding cybersecurity
Een opleiding of training volgen rond cyberveiligheid? Voor bepaalde trajecten kunt u een beroep doen op de kmo-portefeuille om uw personeel goedkoper op te leiden. Kleine ondernemingen kunnen een financiële tussenkomst tot 45 procent verkrijgen.

2.    Cybersecurity verbetertrajecten
VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen, van de Vlaamse overheid selecteerde acht dienstverleners die kmo’s en maatwerkbedrijven ondersteunen bij het duurzaam versterken van hun cyberveiligheid. U kunt tot de helft van uw investering terugkrijgen tot maximaal 35.000 euro.

3.    Innovatiesteun voor onderzoek en ontwikkeling
Wil u nieuwe digitale oplossingen realiseren? Schenk van bij de start voldoende aandacht aan cybersecurity. Via een ontwikkelings- of onderzoeksproject krijgt u van de Vlaamse overheid een financieel duwtje in de rug.

Meer info over de steunmaatregelen leest u op www.vlaio.be.


Als een werknemer kosten maken in opdracht van, of ten voordele van zijn werkgever, dan zal de werkgever die kosten in principe terugbetalen. Dergelijke betalingen zijn 'kosten eigen aan de werkgever'. Ze zijn niet belastbaar in hoofde van de werknemer en zijn gewoon aftrekbaar in hoofde van de werkgever. In principe moet de werknemer de echtheid en het bedrag van de uitgave bewijzen, maar er bestaan uitzonderingen, zoals voor verblijfskosten.

De vierdaagse werkweek is vandaag in slechts zes procent van de Vlaamse kmo's ingevoerd, blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.

Als ondernemer pakt u graag uit met uw expertise. LinkedIn is het instrument om die kennis uit te stallen en zo uzelf en uw bedrijf in de spotlight te zetten. Hoe dat precies werkt?

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]