Uitbreiding energiesteun voor Vlaamse ondernemingen

Vlaamse ondernemingen die geconfronteerd werden met de gevolgen van de energiecrisis, konden tot februari 2023 financiële steun aanvragen voor het vierde kwartaal van 2022.

Eind februari kondigde de Vlaamse regering een uitbreiding van deze steun aan, meer specifiek tot het eerste kwartaal van 2023. Vandaag is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor deze ‘energiesteun 2’. Die aanvraag kan tot en met 30 juni 2023 ingediend worden.

De strenge voorwaarden die van toepassing waren voor het laatste kwartaal van 2022, werden versoepeld. Deze voorwaarden worden nog steeds beoordeeld ten opzichte van 2021.

Een greep uit de soepelere voorwaarden:

De energiekosten voor een onderneming moeten met minstens 50% gestegen zijn (in plaats van de eerdere verdubbeling)

Een negatieve brutowinst (EBITDA) is niet langer vereist, maar wel een daling van minstens 50% ten opzichte van de referentie-EBITDA

De totale meerkost aan energie moet minstens 50% van de EBITDA-daling bedragen, met een cap op 35% van de referentie-EBITDA.

De bijkomende voorwaarden – zoals een totaalbedrag van 7.500 euro (excl. btw) aan energiekosten in 2021, het niet-uitkeren van een dividend tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2023 en een activiteit van minstens 5 jaar in het Vlaamse Gewest – blijven van toepassing.


De plenaire vergadering van de Kamer stemde in met een wetsontwerp dat winkeliers verplicht om cashbetalingen te aanvaarden.

Tegen eind maart moeten bedrijven vanaf 20 werknemers een opleidingsplan in het kader van de arbeidsdeal klaar hebben. Een bevraging leert dat bijna 4 op de 10 kmo's dat plan vandaag klaar heeft. Ongeveer een derde moet er nog aan beginnen.

Digitaal factureren tussen bedrijven wordt verplicht vanaf 1 januari 2026. Nog ver weg, denkt u? Toch wacht u er maar beter niet te lang mee.

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]