Voordeel van alle aard bedrijfswagen daalt in 2019

Het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens wordt berekend met een formule. Een essentieel element voor de formule is de referentie-uitstoot van CO2. Hoe hoger de auto boven de referentie-uitstoot zit, hoe hoger het voordeel. Deze referentie-uitstoot wordt elk jaar vastgelegd in een koninklijk besluit. De cijfers voor dit jaar zijn gunstig voor de belastingplichtige: het voordeel van alle aard daalt.

Voordeel berekend volgens een formule

Catalogusprijs x CO2-percentage x 6/7 x leeftijdsfactor

Het CO2-percentage en de referentie-uitstoot

Het CO2-basispercentage van 5,5 % is gekoppeld aan een referentie-uitstoot. Deze referentie-uitstoot wordt uitgedrukt in gram per kilometer en wordt elk jaar bij KB vastgesteld:

Als de auto vervuilender is dan de referentie-uitstoot, stijgt het basispercentage met 0,1 % per gram extra uitstoot, tot een maximum van 18 %.

Als de auto milieuvriendelijker is, daalt het basispercentage met 0,1 % per gram minder uitstoot, tot een minimum van 4 %.

Als de uitstoot van de auto gelijk is aan de referentie-uitstoot, geldt het basispercentage van 5,5 %.

De regering past elk jaar de referentie-uitstoot aan. Zo kan ze inspelen op het feit dat auto's steeds milieuvriendelijker worden.

De referentie-uitstoot voor 2019

Voor 2019 stijgt de referentie-uitstoot. Daardoor zal voor dezelfde auto een lager basispercentage gelden. En daardoor zal voor dezelfde wagen het voordeel goedkoper worden.

De referentie-uitstoot voor kalenderjaar 2019 is gelijk aan:

Voor auto's met dieselmotor: 88 g/km (i.p.v. 86 voor 2018).

Voor auto's met een motor op benzine, lpg of aardgas: 107 g/km (i.p.v. 105 voor 2018).

Overzicht van referentie-uitstoten in vorige jaren

2012: 95 g/km (diesel) en 115 g/km (benzine)

2013: 95 g/km (diesel) en 116 g/km (benzine)

2014: 93 g/km (diesel) en 112 g/km (benzine)

2015: 91 g/km (diesel) en 110 g/km (benzine)

2016: 89 g/km (diesel) en 107 g/km (benzine)

2017: 87 g/km (diesel) en 105 g/km (benzine)

2018: 86 g/km (diesel) en 105 g/km (benzine)

Minimum 1.340 euro

Het voordeel bedraagt, ongeacht de uitstoot, minimum 1.340 euro.

Als een werknemer kosten maken in opdracht van, of ten voordele van zijn werkgever, dan zal de werkgever die kosten in principe terugbetalen. Dergelijke betalingen zijn 'kosten eigen aan de werkgever'. Ze zijn niet belastbaar in hoofde van de werknemer en zijn gewoon aftrekbaar in hoofde van de werkgever. In principe moet de werknemer de echtheid en het bedrag van de uitgave bewijzen, maar er bestaan uitzonderingen, zoals voor verblijfskosten.

Om rechtsgeldig te zijn moet een factuur aan allerlei vormelijke en inhoudelijke voorschriften voldoen. Wij lijsten ze hieronder op.

Als kmo moet u leveranciers, medewerkers en allerhande vaste en variabele kosten betalen. Daarvoor hebt u uiteraard geld nodig. Maar hoeveel werkkapitaal heeft uw bedrijf precies nodig om goed te kunnen functioneren? En hoe kunt u cashflowproblemen gericht aanpakken?

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]