Hoe uw kmo beschermen tegen schokken en crisissen?

Elke crisis kan de crisis te veel zijn voor een kmo. Zo lijkt het toch. Wat kunt u doen om uw bedrijf te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen zoals de oorlog in Oekraïne, terroristische aanslagen in Brussel of de wereldwijde gezondheidscrisis?

Hoe schokbestendig is uw onderneming?

Economische en financiële schokken maken deel uit van het (bedrijfs)leven. Bovenop de natuurlijke deining van hoog- en laagconjunctuur moeten ondernemers afrekenen met onverwachte schokken, die vaak een hele sector of een geografische regio treffen.

Schokken zijn per definitie onvermijdelijk, maar bedrijven kunnen zich er wel op voorbereiden. Eric Van den Broele (hoofd R&D Graydon Creditsafe) pleit ervoor dat kmo’s in financieel zekere tijden zogenaamde ‘redundante reserves’ proberen opbouwen. Dat zijn financiële overschotten om onverwachte gebeurtenissen het hoofd te bieden. Ze verzekeren met andere woorden de continuïteit van de onderneming in moeilijke tijden, zonder een beroep te moeten doen op extra financiering of overheidssteun.

Wat kunnen we leren van economische crisissen?

De afgelopen dertig jaar hebben we elke crisis opgelost door een hypotheek te nemen op onze kinderen en kleinkinderen, én op de ecosystemen van hun toekomst, stelt Van den Broele. Recente (economische) crisissen en schokken tonen overduidelijk waar de economische dynamiek van de afgelopen 30 jaar de mist in gaat. We moeten weg van kortetermijndenken en snelle winst, ten voordele van duurzaamheid, en samenwerking binnen ecosystemen op de lange termijn.

Investeren in duurzaamheid

Crisissen en schokken zijn hét moment om te investeren in duurzaamheid, stelt Van den Broele. 2023 moet het jaar worden van ESG: Environment, Social, Government. Want investeren in duurzaamheid versterkt de autonomie en creativiteit van bedrijven en leidt tot langdurige samenwerkingsverbanden, waardoor ze beter gewapend zijn tegen schokken.


Als een werknemer kosten maken in opdracht van, of ten voordele van zijn werkgever, dan zal de werkgever die kosten in principe terugbetalen. Dergelijke betalingen zijn 'kosten eigen aan de werkgever'. Ze zijn niet belastbaar in hoofde van de werknemer en zijn gewoon aftrekbaar in hoofde van de werkgever. In principe moet de werknemer de echtheid en het bedrag van de uitgave bewijzen, maar er bestaan uitzonderingen, zoals voor verblijfskosten.

De vierdaagse werkweek is vandaag in slechts zes procent van de Vlaamse kmo's ingevoerd, blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener SD Worx.

Als ondernemer pakt u graag uit met uw expertise. LinkedIn is het instrument om die kennis uit te stallen en zo uzelf en uw bedrijf in de spotlight te zetten. Hoe dat precies werkt?

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]