Belangrijke BTW-coronamaatregelen

In het Belgisch Staatsblad van 31 maart ll. zijn drie belangrijke BTW-maatregelen verschenen die ondernemers enige financiële ademruimte kunnen geven. De wijzigingen hebben betrekking op het decembervoorschot, de teruggavedrempel en de proportionele geldboete bij niet-tijdige betaling.

Afschaffing van de betaling van voorschotten

Tot nog toe moest u als BTW-plichtige in december een voorschot betalen op de BTW die u in principe pas in januari zou moeten betalen. Een puur budgettaire operatie om belastinginkomsten een jaartje eerder te kunnen inschrijven. Voor kwartaalaangevers ging het om de BTW op de handelingen verricht in de periode 1 oktober tot 20 december, voor maandaangevers ging het om de periode 1 december tot 20 december.
In 2020 was het ook al een keer gebeurd bij wijze van administratieve tolerantie maar dit keer is het integraal en definitief: het decembervoorschot wordt afgeschaft.

Minimumbedragen voor teruggaaf

De tweede belangrijke maatregel betreft de drempelbedragen om teruggave van BTW te kunnen vragen. Als uit uw aangifte blijkt dat u een BTW-tegoed heeft, dan wordt dat bedrag in principe naar het volgende aangiftetijdvak overgedragen. U heeft recht op teruggaaf, maar enkel op uitdrukkelijk verzoek. Het BTW-tegoed is maar opvraagbaar als het een minimumbedrag bereikt. Die minima worden naar beneden getrokken.

De nieuwe drempelbedragen zijn:

50 euro als om teruggaaf wordt verzocht in de periodieke aangifte die betrekking heeft op het laatste aangiftetijdvak van het kalenderjaar (i.p.v. 245 euro);

400 euro als om teruggaaf wordt verzocht in de periodieke aangifte met betrekking tot elk van de eerste drie kalenderkwartalen door een kwartaalaangever (i.p.v. 615 euro);

400 euro als om teruggaaf wordt verzocht in de laatste periodieke maandaangifte van een kalenderkwartaal door een maandaangever (i.p.v. 1.485 euro);

50 euro als om teruggaaf wordt verzocht in de periodieke maandaangifte door een maandaangever die over een vergunning beschikt voor maandelijkse teruggaven (i.p.v. 245 euro);

50 euro als om teruggaaf wordt verzocht in de periodieke maandaangifte die valt binnen de vierentwintig maanden van de datum van aanvang van economische activiteit door de maandaangever-starter (i.p.v. 245 euro).

Deze wijziging trad al in werking op 1 april 2021 zodat kwartaalaangevers met betrekking tot het eerste kwartaal van 2021 en maandaangevers met betrekking tot de laatste maand van dat kwartaal, al kunnen genieten van de verlaagde drempelwaarden.

Deze maatregel is geen tijdelijke maatregel ... maar u mag er zich wel aan verwachten dat als de economie hervat, de drempels ook weer omhoog zullen gaan.

Lagere proportionele boetes

Momenteel is er een boete verschuldigd van 15% in geval van “niet betaling en niet-tijdige betaling van de belasting waarvan de opeisbaarheid blijkt uit de ingediende periodieke aangifte” als de BTW-hoofdcontroleur een bericht heeft gestuurd.
Die boete verlaagt naar 10% maar dat is slechts een tijdelijke maatregel, nl. op de belasting verschuldigd van 1 april 2021 tot 30 juni 2021.

Als een werknemer kosten maken in opdracht van, of ten voordele van zijn werkgever, dan zal de werkgever die kosten in principe terugbetalen. Dergelijke betalingen zijn 'kosten eigen aan de werkgever'. Ze zijn niet belastbaar in hoofde van de werknemer en zijn gewoon aftrekbaar in hoofde van de werkgever. In principe moet de werknemer de echtheid en het bedrag van de uitgave bewijzen, maar er bestaan uitzonderingen, zoals voor verblijfskosten.

Vandaag mogen werknemers drie keer per jaar een dag ziek zijn zonder dat ze daarvoor een medisch attest moeten voorleggen. Werkgevers met minder dan 50 werknemers kunnen van deze regel afwijken. Maar er ligt intussen al een nieuw wetsvoorstel op tafel dat de afschaffing van het ziektebriefje uitbreidt naar drie keer drie dagen per werknemer, per kalenderjaar en dat voor alle bedrijven, ongeacht hun omvang.

Als proactieve ondernemer speurt u voortdurend naar nieuwe businessopportuniteiten. Maar nieuwe klanten aanwerven vraagt tijd én een sluitende strategie. Een overtuigend intakegesprek is een goed begin. In dit artikel delen we vijf tips waarmee het eerste formele contact met nieuwe klanten op wieltjes loopt.

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]