Voordeel alle aard woning: factor 2 in plaats van 3,8

De manier waarop de gratis ter beschikking stelling van een woning aan een werknemer of bedrijfsleider wordt gewaardeerd, ligt al lang onder vuur. De regering heeft nu aangekondigd de regels aan te passen. De waarde wordt berekend met de nieuwe formule: KI × 100/60 × 2.

De ongelijkheid ...

Tot voor kort werd het forfaitaire voordeel van alle aard voor het gratis gebruik van een woning op verschillende manieren berekend:

Woning ter beschikking gesteld door een natuurlijk persoon: kadastraal inkomen woning × 100/60.

Woning met KI lager dan 745 euro ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: KI × 100/60 × 1,25.

Woning met KI hoger dan 745 euro ter beschikking gesteld door een rechtspersoon: KI × 100/60 × 3,8.

Er zat dus een grote ongelijkheid in de forfaitaire waardering van het gebruik: een woning ter beschikking gesteld door een rechtspersoon (meestal een vennootschap) was bijna vier keer zo duur. Deze ongelijkheid werd meermaals aangeklaagd door rechtspraak en rechtsleer.

... weggewerkt

De minister van Financiën en de fiscus hebben zich bij die visie neergelegd en aangekondigd de regels te wijzigen. En de minister heeft woord gehouden. De formule blijft behouden, maar de factor 3,8 wordt vervangen door de factor 2:

Kadastraal inkomen woning × 100/60 × 2

Deze formule geldt voor alle waarderingen ongeacht wie de woning ter beschikking stelt. Of de woning ter beschikking wordt gesteld door een rechtspersoon of een natuurlijk persoon is niet meer relevant.

De nieuwe formule zal toegepast worden voor woningen ter beschikking gesteld vanaf 1 januari 2019.

Als een werknemer kosten maken in opdracht van, of ten voordele van zijn werkgever, dan zal de werkgever die kosten in principe terugbetalen. Dergelijke betalingen zijn 'kosten eigen aan de werkgever'. Ze zijn niet belastbaar in hoofde van de werknemer en zijn gewoon aftrekbaar in hoofde van de werkgever. In principe moet de werknemer de echtheid en het bedrag van de uitgave bewijzen, maar er bestaan uitzonderingen, zoals voor verblijfskosten.

Om rechtsgeldig te zijn moet een factuur aan allerlei vormelijke en inhoudelijke voorschriften voldoen. Wij lijsten ze hieronder op.

Als kmo moet u leveranciers, medewerkers en allerhande vaste en variabele kosten betalen. Daarvoor hebt u uiteraard geld nodig. Maar hoeveel werkkapitaal heeft uw bedrijf precies nodig om goed te kunnen functioneren? En hoe kunt u cashflowproblemen gericht aanpakken?

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]